chov a prodej želv od chovatele
Kontaktujte mě:

Miloš Junek, 603 268 990

euzelva.cz > Rozmnožování želv > Zkažená želví vajíčka

Zkažená želví vajíčka

Zalíhnuté suchozemské želvy

lebka.jpg

Každý rok my všichni chovatelé suchozemských želv bez ohledu na to, zda jsme začátečníci nebo zkušení, řešíme problém zalíhnutých vajíček. To znamená, že se z vajíček nevylíhne nic a buď dojde k úhynu želvy ve stádiu vývoje nebo se prostě a jednoduše něco pokazí během složitého procesu a vajíčko odumře. Do této kategorie nepočítám neoplodněná vajíčka, která zůstávají růžová a nedochází vůbec k nastartování vývojové fáze zárodku.

Tyto nezdary se nevyhýbají nikomu bez ohledu na početná stáda želv. A čím více vajíček inkubujete, tím větší je počet zkažených vajíček. Dá se říci, pokud mohu porovnávat podle svých zkušeností, že běžně je "úmrtnost vajíček" mezi 3 - 7%. Podle mého názoru nemá počet chovaných jedinců ve skupinách na toto žádný vliv, až na skupiny kde je málo chovných samců a jedná se o neoplozená vajíčka. Tam je pak zřejmé, že chovatel podcenil počet samců ve skupině nebo měl smůlu a má neplodné nebo málo aktivní samce. Když pozorujete chovnou skupinu, tak zjistíte, že někteří samci mají oblíbené pouze konkrétní samice, které preferují a jiné je nezajímají nebo pouze okrajově. Také jsou samci absolutně dominantní a vyloženě pasivní a vidět je v "akci" je hotový zázrak. Proto má složení skupiny dosti podstatný podíl na počtu úspěšně vylíhnutých želviček.

Dalším neméně důležitým faktorem je samozřejmě inkubátor a podmínky teplotní a vlhkostní, jaké v něm máme během inkubace nastavené. Všichni chovatelé znají ideální inkubační hodnoty a přesto se stává, že některým se nevylíhne klidně i 20 - 40% želv. U drobných chovatelů může být toto číslo i 100%. Tam je na vině většinou špatná inkubace nebo neoplozená vajíčka.

Popraskaná, flekatá, zčernalá a různě nestandardně vypadající vajíčka znamenají většinou konec nadějí na úspěch. I mně se daří střídavě a počet zkažených vajíček jde řádově do desítek, ale v celkovém množství se vejdu do hodnoty 3 - 6% ze snesených vajíček. Což jsou naprosto běžné a podle mého názoru dobré výsledky u evropských druhů želv T.hermanni, marginata, graeca.

Proto jsem letos odložil pár vajíček, abychom se mohli podívat pod lampou, jak vypadají a popřípadě prozkoumat i obsah některých z nich. Už na první pohled, jak je vidět na fotografiích, jde o nepřirozeně zbarvená a flekatá vajíčka.

zkazena-vajicka-001.jpg

Detaily špatných vajíček s výraznými fleky:

zkazena-vajicka-1.jpg

zkazena-vajicka-2.jpg

Už jsem za ty roky prozkoumal hodně takovýchto vajíček a většinou nás uvnitř čeká nevábný obsah smradlavého zápachu vajíčka - pukavce. Někde najdete poloviční uhynulou želvičku či tvrdý vyschlý žloutek.

Detekce obsahu vajíčka světlem

Pořídil jsem u jedenácti vajíček fotografie prosvíceného vajíčka a sami můžete vidět, jak se různí jejich obsah i vzhled. Metoda prosvícení je stejná, ale mění se výrazně obsah a zabarvení, toho si povšimněte.

zkazena-vajicka-003.jpg

zkazena-vajicka-004.jpg

zkazena-vajicka-005.jpg

zkazena-vajicka-006.jpg

zkazena-vajicka-007.jpg

zkazena-vajicka-008.jpg

zkazena-vajicka-009.jpg

zkazena-vajicka-010.jpg

zkazena-vajicka-011.jpg

zkazena-vajicka-012.jpg

zkazena-vajicka-013.jpg

Detekce obsahu vajíčka rozbitím

Tak a tři z nich jsem rozbil a podíváme se na obsah. Vybral jsem záměrně tři zástupce, kde lze očekávat různý výsledek a většinou nic jiného tam v tomto stádiu nenajdeme. To že uvnitř výrazně zapáchají, je předem zřejmé. U prvního, které by se mohlo používat jako drkací hračka pro děti, je vyschlý žloutek, který opravdu ve vajíčku při potřesení tvrdě drká. U druhého jde o uhynulý zárodek želvy a ve třetím případě o hustou kašovitou hmotu.

zkazena-vajicka-021.jpg

zkazena-vajicka-016.jpg

zkazena-vajicka-023.jpg

zkazena-vajicka-019.jpg

Závěrem:

Takže na těchto pár příkladech jsem Vám ukázal, jak lze jednoduše poznat zkažené vajíčko a to pomocí světla a prosvícení. Všechna tato vajíčka byla v inkubátoru minimálně o 14 dní a déle, než je doba líhnutí pro ten či onen druh suchozemské želvy. Pak teprve došlo k podrobnému prozkoumání a vyřazení z inkubace, když už bylo 100% jisté, že z tohoto vajíčka se nikdy žádná želva již nevylíhne. Přeji Vám všem, ať jich máte v inkubátoru co nejméně.

Copyright ©

Kniha o chovu želv

Začínáme se schozemskými želvami

299 Kč

koupit

Mohlo by vás zajímat

Regulace svitu žárovek.jpg

Regulace svitu žárovek

Ochrana před praskáním výhřevných žárovek

199 Kč

koupit

Rychlý kontakt

  Miloš Junek
  Chovatel želv
 +420 603 268 990
 euzelva@seznam.cz

Zasílání novinek