chov a prodej želv od chovatele
Kontaktujte mě:

Miloš Junek, 603 268 990

euzelva.cz > Jakou želvu vybrat > Chovné podmínky mláďat želv

Chovné podmínky mláďat želv

Chovné podmínky želviček v prvním roce

od vylíhnutí léto  2014 - 2015

Historie podmínek chovu roky zpět: 2011, 2012, 2013, 2014

prvni-nase-zelvy.jpg

Tuto stránku jsem založil hlavně pro nové majitele suchozemských želv, co si během roku ode mně želvu zakoupí. Budou přesně vědět, jaké podmínky měla želva od narození až do prodeje novému chovateli. Jedná se hlavně o stravu, teplotní režim, světelný režim.......Budete tím pádem vědět, jak nejlépe se o suchozemskou želvu starat a hlavně jak navázat na současný chov bez velkých a zásadních změn v začátcích v novém prostředí. Každá takováto změna je pro každého tvora, a želvy nevyjímaje, stresová a mělo by být našim cílem jim to co nejvhodněji ulehčit. Navázat prostě na celkové podmínky chovum co měla u minulého majitele. Ulehčí nám to také rozhodování, kdy měnit teplotní režim, který hlavně v teráriích by měl být měněn v periodách a kopírovat co nejvíce přírodní změny počasí. Velkou chybou je hlavně při celoročním terarijním chovu nastavení neměnných chovných podmínek.

Neříkám, že je to Vaše povinnost, protože zakoupením suchozemské želvy se stáváte jejím majitelem se všemi starostmi a jste hlavním strůjcem jejího dalšího života. Berte to jako pomoc do začátku a nikde není napsáno, že jste povinni se řídit čímkoliv. Každá želva bude ale spokojenější, když změnu prostředí pocítí co nejméně a v jejim případě jde hlavně o stravu, teplotu, světlo a vlhkost. To vše Vám tato stránka ulehčí.

Mějte na paměti, že pokud  nastavíte celý chov výrazně jinak, může se stát, že želva bude rázem stagnujícím a protestujícím tvorem, což se většinou projeví hlavně sníženou aktivitou a neochotou se takto rychle přizpůsobit. Rázem se jak mávnutím kouzelného proutku může z běhající želvy stát statista největšího kalibru. Zdravotní problémy pak mohou být nadohled a pokud bude nevhodné prostředí přetrvávat déle, není vyloučen ani úhyn a veterinář leckdy není schopen ani určit příčinu, protože želva nejeví žádné známky nemoci. Příčina se mnohdy skrývá pouze v absolutně nevhodně nastavených podmínkách chovu v daném období a někdy až brutálně změněných podmínkách ze dne na den. To prostě někteří jedinci neustojí a jiní bez problémů zvládnou. Tak jako každý člověk zvládá stres a změny jinak, tak i suchozemské želvy mají každá svoji osobnost.

Často slýchávám od nových majitelů želv, kteří si zakoupí více než jednoho jedince, že jedna je taková (běhá, žere, zahrabává se, sluní se...), druhá maková (stále se někde schovává, jídlu moc nedá, pospává....) a jejich chování může být rozdílné až o 180° a není na tom nic divného. Velcí chovatelé moc dobře vědí, o čem mluvím, a nelze porovnávat jednoho jedince k druhému. A to ani rozměry a chováním. Zní to sice trochu divně, ale opět se nacházíme v bodě, kdy každý jedinec je jiný. Za čas se to leckdy otočí a to mně dávají za pravdu i emaily co mě majitelé želv posílají, ze sportovce může být lenoch a z lenocha akční hrdina.

Nikdy, zvláště u nových odchovů, nelze úplně vyloučit nějakou vrozenou vadu, která se neprojeví a skrytě čeká, aby mohla ukončit nebo zkomplikovat život jedince kdykoliv, ale to už je riziko, které nese chov všeho živého a nelze se tomu ani při sebelepší péči vyhnout. S věkem želvy procentulárně klesá i pravděpodobnost tohoto postižení a z vlastní zkušenosti mohu říci, že nejde o více než 0,5%.

Doufám, že každý pochopil, co jsem chtěl tímto povídáním do začátku říci a přejdeme k technické stránce věci. Dnes se vylíhly první evropské druhy suchozemských želviček roku 2011 a to je nejlepší čas, kdy začít psat tuto stránku.

Želví rok se vždy počítá od vylíhnutí cca červenec - srpen a končí o rok později líhnutím dalších želviček.

sachovnicovy-praporek.jpg

od vylíhnutí léto  2014 - 2015

od 1. 8. 2014

Čerstvě vylíhnutá mláďata želviček jsou tak jak se líhnout přemístěné do venkovního výběhu. Kde se prakticky až na kontrolu a krmení o ně nemusíme nijak zvlášť starat. Mají možnost jak přirozeného úkrytu v trávě, tak venkovní přírodní úkryt z kamenů. Začátkem září budou přemístěné ty, co nebudou zimovat do domácích chovných zařízení. Teploty jsou dle přírodních podmínek a nejsou nijak regulovány.

První naše želvy.jpg

od 1. 9. 2014

Nově vylíhnuté želvy (léto 2014), které budou určené k prodeji jsou přemístěné z venkovního výběhu do domácího chovného zařízení. Část želv zůstává stále ve venkovních výbězích a budou zimovat. Krmení je zatím standartní a jedná se převážně o zelené luční krmení. Postupem času bude přidáváno čínské zelí, aby si organismus zvykal i na jinou stravu a nebyl problém s přechodem na stravu kupovanou (v zimních měsících). Substrát je udržován mírně vlhký na povrchu asi na 50%.

Teploty a doba osvitu výhřevnou lampou je rozdělena na dvě části. Od 8:30 - 11:30 a od 14:00 do 17:30 h. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18 h. Noční pokles je na 20°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 21 - 23°C a pod výhřevnou lampou 30°C. Koncem roku dle chování želv budou teploty zvednuty o cca 2 - 4°C. Želvy jsou akční a už začínají růst, což můžete vidět na webových kamerách, které najdete na úvodní straně webu euzelva.cz.

T.jpg

od 12. 11. 2014

Letošní odchovy suchozemských želv, co nezimují již jsou spokojeně doma, aktivně žerou a nastává jejich růst. Začínají mít přírůstky viditelné zřetelně na celém karapaxu. Aktivita želv stále vzrůstá a i dávky krmení se musí pomalu zvyšovat. Po přechodném období, kdy dostávaly nejdříve čistě zelené krmení, následně mix s čínským zelím jsou dnes již plně krmeny jako základní krmnou složkou pouze už čínským zelím. V každém výběhu mají na části k dispozici seno a želvy ho mohou využívat jako úkryt nebo dietní stravu dle libosti.

1x týdně dostávají k dávce granule či jiný pamlsek z důvodu vyváženosti přijímaných vitamínů a minerálů. Posyp vápníkem je tak jako každý rok mírný a každý den na podávanou stravu. Krunýř želv začíná být hodně tvrdý, spodní karapax vypouklý a ještě mírně pružný (tenisový míček).

Teploty a doba osvitu výhřevnou lampou je rozdělena stále na dvě části. Od 8:30 - 12:30 a od 14:00 do 17:30 h. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18 h. Noční pokles díky venkovnímu ochlazení je na 18°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 23 - 25°C a pod výhřevnou lampou 32 - 35°C, substrát je mírně vlhký v celém chovném zařízení. Tyto nastavené teploty se teď nebudou měnit až do doby, než poznám změnu v chování želv a to jako celé skupiny.

Želvy 12.11.14.png

od 15. 3. 2015

Blíží se jara a na želvy přichází mírný útlum. Navíc během měsíce května půjdou do venkovních výběhů, tak je potřeba snížit chovné teploty z důvodu možného přehřívání. Pokud to želva potřebuje a ono snížení po delší dobu nenastane, začnou menší jedinci měknout a pak není k úhynu již daleko. Proto by se nemělo toto podceňovat. I u želv chovaných výhradně v teráriu by se během roku měl střídat teplotní režim, nejlépe to každý pozná podle jejího chování. Když se změní chování želvy je většinou potřeba změnit i teplotní režim. V 90% směrem dolu.

Krmení stále zůstává stejné i když období růstu pampelišek se již blíží. Ze začátku se jim bude přimíchávat do současné stravy, až se plynule přejde na zelené přírodní krmení. Zatím dostávají "zimní stravu" a to obnáší: Čínské zelí, čekankové puky, rukola, polníček a 1x týdně granule jako určitou jistotu ve stravě. Posyp klasicky vápníkem každý den mírně na stravu.

Teplotu jsou v současné době nastavená na hodnoty, osvit výhřevnou lampou je rozdělen stále na dvě části. Od 8:30 - 12:30 a od 14:00 do 17:30 h. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18h. Noční pokles díky venkovním teplotám a většímu větrání je stále na 15 -18°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 21 - 23°C a pod výhřevnou lampou 28 - 30°C, substrát je mírně vlhký v celém chovném zařízení. Tyto nastavené teploty se opět teď nebudou měnit až do začátku května, kde je pak 14 dní před přesunem želv ven začnu rapidně snižovat, jak pod výhřevnou lampou, tak v prostoru a to vše ještě budu korigovat vypínáním vybraných zdrojů tepla. Aby želvy byli dostatečně připravené na pokles průměrných teplot po přesunu ven.

mláďata želv březen.jpg

Historie

od vylíhnutí léto  2013 - 2014

od 1. 1. 2014

Přechod na teplejší a sušší období (léto). Teplota pod výhřevnou UV (výbojkou) lampou je klasicky 35 - 40°C. Doba osvitu výhřevnou lampou je rozdělena na dvě části. Od 8:30 - 11:30 a od 14:00 do 17:30 h. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18 h. Noční pokles je na 21°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 23 - 25°C. Krmení je podáváno kupované (čínské zelí, čekanka, polníček, rukola...). Posyp vápníku je přiměřeně každý den. Jedná se o letošní odchovy. Vlhkost udržováná na 1/3 používaného substrátu mírně vlhký na povrchu (tmavší barva substrátu).

zelvy-na-prodej-t.h---t.m--23.11.12-012--24-.jpg

od 27. 8. 2013

Díky špatnému počasí byli letos některé malé želvy přemístěny daleko dříve do vnitřních prostorů. Želvy jsou částečně ve venkovním výběhu a druhá polovina v domácím prostředí - želvích stolech. Teplota pod výhřevnou UV (výbojkou) lampou je klasicky 30 - 35°C. Doba osvitu výhřevnou lampou je rozdělena na dvě části. Od 8:30 - 11:30 a od 14:00 do 17:30 h. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18 h. Noční pokles je na 18°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 21,5°C. Krmení je podáváno stále zelené čerstvé (luční směs). Posyp vápníku je každý den minimální a budu stále dávku zvyšovat až si želvy zvyknou. Jedná se o letošní odchovy i želvy roční.

Při přemístění si je nutno dát pozor na přehřívání a teploty se musí blížit +- průměrným teplotám, které měli ve venkovních výbězích. A to hlavně pro úspěšnou adaptaci na vnitřní výběhy, Tyto želvy zásadně již nedáváme ven, aby jsme jim totálně nenarušily rytmus! Někteří jedinci mohou být spavější nebo se zahrabávat a méně vylézat což je běžné při každé změně chovného prostředí. Také příjem potravy může být snížen po dobu adaptace. Klidně i na týden i více podle jedince a toho jak zásadní byla změna podmínek chovu.

zelva-na-prodej--6-.jpg

od 15. 5. 2014

Želvy jsou přemístěné až do podzimních měsíců ve venkovních výbězích. Umístění výběhů je na slunném místě s dostatečně velkým vzdušným úkrytem z kamenů. Krmení zásadně luční strava s občasným přidáním čínského zelí a v malé míře ovoce co právě dozrává. (jahody, třešně....).

Venkovní výběhy.JPG

Historie

od vylíhnutí léto  2012 - 2013

od 1. 9. 2012

Želvy jsou částečně ve venkovním výběhu a druhá polovina v domácím prostředí - želvích stolech. Teplota pod výhřevnou UV (výbojkou) lampou je klasicky 35 - 40°C. Doba osvitu je rozdělena na dvě části. Od 8:30 - 11:30 a od 14:00 do 17:30 h. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18 h. Noční pokles je na 17°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 20,5°C. Krmení je podáváno stále zelené čerstvé (luční směs) a začínám přidávat čínské zelí. Posyp vápníku je každý den minimální a budu stále dávku zvyšovat až si želvy zvyknou.

zelvy-na-prodej-8.9.12-001.jpg

od 1. 12. 2012

Želvy jsou v domácím prostředí - želvích stolech. Teplota pod výhřevnou UV (výbojkou) lampou je klasicky 35 - 40°C. Doba osvitu je od 8:30 - 17:30 h. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18:30 h. Noční pokles je na 19°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 22,5°C. Krmení je podáváno kupované čínské zelí a občas rukola, polníček, čekanka. Posyp vápníku je každý den.

zelvy-na-prodej-17.1.13-094.jpg

od 15. 1. 2013

Pozor výstraha!! od ledna spozorována u některých želv potřeba odpočinku! Tyto jedinci musí být odděleny a nastaveny útlumové podmínky chovu dle potřeby. Ten kdo to neudělá a takovéto želvy neoddělí a bude pokračovat v letních teplotách rizkuje jejich zdraví a popřípadě úhyn! Více najdete v článku ŽELVY CO NEZIMUJÍ. Ostatní pokračují v nastavených letních teplotách.

zelvy-na-prodej-17.1.13-108.jpg

od 26. 3. 2013

Začíná teplotní příprava želv, které nezimovaly na jarní vypuštění do venkovních výběhů. Proto teploty a doba svícení je upravena takto. Teplota pod výhřevnou UV (výbojkou) lampou je klasicky 30 - 35°C a doba osvitu je od 8:30 - 12:00 a 14:00 - 17:30 h, tedy s polední přestávkou. Denní osvětlení běží nonstop od 8 - 18:30 h. Noční pokles je na 16°C. Teplota v nejchladnější části během dne je 20°C. Vše směřuje k nastavení nižších průměrných teplot aby želvy zvládly přechod co nejlépe, hlavně pokles průměrných teplot. Počasí tomu sice letos zatím nenasvědčuje, ale pokud jaro udeří plnou silou bude to možná vše hodně rychlé.

priprava-zelv-na-jaro.jpg

od 10. 5. 2013

Želvy jsou umístěny letos trochu později díky venkovním teplotám do venkovních výběhů. Tam budou nonstop až do podzimu, prvních mrazů. Díky poklesům průměrných teplot část z nich sníží aktivitu a bude odpočívat, ale vše záleží víceméně na průběhu počasí jara. Každopádně neznám jiný vhodnější způsob chovu než je právě tento - venkovní výběh. Samozřejmě kdo tu možnost nemá, tak se nic neděje a musí přizpůsobit chov svým domácím podmínkám.

testudo-hermanni-013.jpg

od 28. 7. 2013

Želvy jsou umístěny již od jara ve venkovním výběhu až dodnes. A budou tam, jak jsem již psal až do podzimu. Díky velmi špatnému na jaře většina díky tomu odpočívala nebo silně stagnovala. Až začátek prázdnin a ryze letní počasí je probudilo z letargie a v dnešní době jsou již plně činná a žádná z nich není ve fázi útlumu. Akorát velmi teplé počasí je během dne zahání do úkrytů a letně odpočívají.

testudo-hermanni-016.jpg

Historie

od vylíhnutí léto  2011 - 2012

od 3. 7. 2011

Želvy jsou umístěné po vylíhnutí z vajíčka do plastové krabičky s troškou vody. Dále ponechány v příjemné teplotě v inkubátoru +- 31°C po dobu 2 - 3 dnů.

p1020171.jpg

od 6. 7. 2011

Želvy přemístěny do vnitřního želvího stolu do teplot. Pod UV lampou výbojkou 40°C V chladné ostatní zóně 20°C.

t.h-003.jpg

od 25. 7. 2011

Želvy zůstávají díky docela chladnému počasí ve vnitřním výběhu (želvím stole) při teplotách pod UV lampou (výbojkou) 40°C v nejteplejším bodě, pokojové teplotě 21°C s nočním poklesem zhruba o 2°- 4°C. Vlhký substrát z kokosového vlákna s pískem jim zajišťuje dostatečnou vlhkost tolik potřebnou hlavně v prvním roce života. Želvy postupně jak se líhnou jsou umístěny v těchto prostorách. Postupně začínají konzumovat čerstvou luční stravu podle vylíhnutí.

zelvy-2011-001.jpg

zelvy-2011-004.jpg

od 1.9.2011

Všechny evropské druhy jsou již vylíhnuty. Teplota pod UV lampou výbojkového typu 35 - 40°C a od 1.9.11 zapínaná: 8:30 - 12:00 a 14:00 - 18:00h. Denní osvětlení běží nepřetržitě od 8:00 - 19:00h. Podávána luční čerstvá strava zatím bez vápníku a již brzy začnu postupně přidávat čínské zelí i vápník (budu zde včas informovat).

chovne-podminky-ml.-9.9.11-004.jpg

od 14. 11. 2011

Upraveno svícení! Teplota pod UV lampou výbojkového typu 35 - 40°C. Od 13. 11. 11 zapínaná: 8:30 - 18:00 h bez polední pouzy díky poklesu teplot v místnosti. Denní osvětlení běží nepřetržitě od 8:00 - 19:00 h. Noční teplota 16 - 18°C Podáváno čínské zelí s posypem vápníku každý den. Při každé změně budu Vás zde včas informovat.

zelvy-na-prodej-14.11.11--23-.jpg

zelvy-na-prodej-14.11.11--37-.jpg

9. 2. 2012

Kontrola a vyhodnocení chovných podmínek. Želvy jsou akční, žerou, rostou a proto není důvod k žádné změně ve svícení ani chovných podmínkách. Vše tedy ponecháno a bude se upravovat pouze v případě změny chování želv. Teploty díky topení noční 20°C a denní v chladné části 23 - 25°C.

zelva-zelenava-a-vroubena-8.2--2-.jpg

1. 4. 2012

Začíná příprava želv na venkovní podmínky a jak to dovolí počasí půjdou do venkovního výběhu (během května). Teploty pod zdroji tepla sníženy na max. 35°C a zajištěn noční pokles teplot na 15°C. Denní teplota v chladné části 20 - 21°C. S poklesem začínají být želvy méně aktivní a mají menší chuť k jídlu. Doba svícení výhřevnými zdroji 9:00 - 17:00. Denní svícení ponecháno.

testudo-marginata-001.jpg

28. 4. 2012

Naprostá většina malých želv z odchovů 2011 byla umístěna do venkovních výběhů bez vytápěných boud. Želvy jsou připraveny na přechod ven a to hlavně teplotně. Očekávám útlum jelikož průměrné teploty se jim stejně sníží více než měli doposud. Květnové počasí je probudí opět do částečné aktivity a prostě příroda jim po dlouhé zimě bude určitě svědčit.

zelvy-ve-venkovnim-vybehu-001.jpg

zelvy-ve-venkovnim-vybehu-002.jpg

 Copyright ©

Kniha o chovu želv

Začínáme se schozemskými želvami

299 Kč

koupit

Mohlo by vás zajímat

Regulace svitu žárovek.jpg

Regulace svitu žárovek

Ochrana před praskáním výhřevných žárovek

199 Kč

koupit

Rychlý kontakt

  Miloš Junek
  Chovatel želv
 +420 603 268 990
 euzelva@seznam.cz

Zasílání novinek