Hoax ano nebo ne???
Subject: PANGASIUS - TV ARD 9.3.11 - Dopis Hanky Krato na stat.org.
Státní veterinární správa ČR, Tiskový mluvčí SVS ČR Ing.Josef DUBEN mluvci@svscr.cz, Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Mgr. Petra Hoferková
Vážená paní mgr. Hoferková,
Važený pane ing. Dubene,
po shlédnutí televizního pořadu - ARD-’Exclusiv’, dne 9.3.2011/viz. příloha/, který nás pravdivě informoval o tzv. pěstování ryby Pangasius, jsem se pokusila získat další informace přímo na webových stránkách vašich organizací, t.j.
- Státní veterinární správa ČR, Tiskový mluvčí- Ing.Josef DUBEN a Státní zemědělská a potravinářská inspekce Mgr. Petra Hoferková.
Vzhledem k tomu, že na těchto stránkách není ani "jedno slovo" o rybě Pangasius, natož jakékoliv varování před nákupem a požíváním této ryby, jsem se jako normální český občan a spotřebitel, rozhodla napsat na příslušné ornanizace v ČR tento dopis
Je to ryba tak hodně zdraví škodlivá, karcinogení, plná fosfátů, pesticidů, antibiotik a dalších zdraví škodlivých látek, že by bylo opravdu vhodné o této situaci okamžitě informovat celou veřejnost.
Laboratorní testy v Hamburku také hned nepotvrzovaly pozitivní výsledky, ale odbornici přes chov ryb paní Catherine Zucco, z organizace pro životní prostředí WWF-’World Wide Fund For Nature’ nenechala tato zpráva v klidu a s týmem spolupracovníků - panem Michaelem Höft a Christianem Jentzsch navštívila Vietnam.
Lidé by měli vědět v jakých katastrofických podmínkách je tato ryba ve Vietnamu v Mekong Deltě pěstovaná. NE v čisté řece, která je na obalu v prodejně, ale že je pěstovaná v těžko definovatelných stokách, pak se nedá ani říct pěstovaná.! Stěží zde přežívají, namačkané, vzájemně se požírající a nemocné ryby. Vše se řeší nekontrolovatelnými dávkami antibiotik, fosfátů a malachitové zeleně a dalšími chemikáliemi a hormony. O krmení těchto ryb rybí moučkou ani nemluvě.!
Šokující je její další 24 hodin trvající transport - v proutěných koších a na motocyklu - do další firmy, kde nechají tyto ryby 3 neděle v nádržích, aby se tzv. vyčistily a nemohla být prokázána přítomnost antibiotik a dalších chemikálií. Na záběrech kamery je vidět, že min. 60% ryb již NEžije !!!
Poté jsou transportovány k dalšímu zpracování, kdy se tyto filety louhují v obrovských míchačkách /jako na maltu/.
Pak už tato tzv. ryba obsahuje pouze hodně polyfosfátů a chemické látky sloužící k navázání další vody, jako je např. kyselina citronová a jedlá soda, které zajistí i bílou barvu a vytáhnou z filety rybí chuť. Pak už tam opravdu nemůžete najít ani ty kosti, natož vůni a chuť ryby.
To, že český spotřebitel kupuje drahou a závadnou vodu, už opravdu ani nikoho nezajímá.
Nechápu, jak vás tato situace jako odborníky může nechat v klidu a být snad i spokojeni s velkým množstvím receptů, které se doporučují na internetu hlavně dětem a pro zdravou výživu. Aby lidé mohli důvěřovat vaší organizaci, že máte zájem včas informovat veřejnost a pomáhat všem zdravě žít, tak by bylo od vás všech hezké získávat včas aktuální informace a hlavně pak pravdivě informovat naši veřejnost.
Děkuji za řešení tohoto problému k veřejné spokojenosti.
Hana Kratochvílová, Angelovova 11, Praha 4, kratoh@seznam.cz
Kopii tohoto dopisu zasílám na další organizace dle výše uvedených emailů.